GUMIÁM® G

menettömítő szilikon paszta

 


ÁLTALÁNOS LEÍRÁS

A GUMIÁM® G menettömítő szilikon paszta egykomponensű, a levegő nedvességtartalmának hatására térhálósodó, szilikon bázison felépített tömítő paszta. A térhálósodás során a paszta konzisztenciájú anyag fokozatosan gumiszerű tulajdonságokat vesz fel.

 

ALKALMAZÁSI TERÜLET

A GUMIÁM® G menettömítő szilikon paszta pentán állósága miatt különösen alkalmas földgáz, PB-gáz, benzin és olajvezetékek menettömítésére. Kisnyomású gáznál (0,2 bar-ig) a vezeték szerelése után azonnal nyomás alá helyezhető, nagyobb nyomású gázvezeték esetén a tömítő réteg vastagságától és a vezeték átmérőjétől függően hosszabb-rövidebb nyomásmentes várakozási időtartam szükséges.

1 bar túlnyomású gázvezetéknél célszerűen 6 óra, ennél nagyobb, pl. 6 bar esetén 12 óra szükséges. Az átvulkanizált GUMIÁM® G menettömítő szilikon paszta 160 oC-ig gáztömör kötést, biztosít.

Mint menet-tömítőanyag igen előnyösen alkalmazható vízvezetékek és kisnyomású gőzvezetékek tömítésére. A tömítés vizes közeg esetén 120 oC-ig, vízgőznél 160 oC-ig vehető igénybe, élettartama csökkenése nélkül. A GUMIÁM® G menettömítő szilikon paszta gátolja a menetkorróziót, ezáltal a létrehozott kötések roncsolás nélkül bonthatók.

 

GUMIÁM G menettömítő szilikon paszta
GUMIÁM G menettömítő szilikon paszta

JELLEMZŐ TULAJDONSÁGOK

Speciális összetételéből adódóan enyhén zsíros felületekre való tapadás is biztosított, így elsődlegesen gáz- és vízszerelvények menetes csatlakozásainak speciális tömítőanyaga.

Kiválóan tapad fémre, fára. Nem tapad olajos vagy poros felületeken, továbbá polietilénre, polipropilénre.

Az átvulkanizált GUMIÁM® G menettömítő szilikon paszta víztaszító, ellenáll híg savaknak és lúgoknak, az ásványolajok és származékaik kismértékben duzzasztják. Ózon- és oxigénálló, UV álló, fagyálló (-50 oC -ig), így az extrém időjárási viszonyok nem károsítják. A vulkanizátum megtartja rugalmasságát, ami menettömítésnél tartós gáztömörséget biztosít.

100% SZILIKON.

 

MŰSZAKI JELLEMZŐK

Paszta állapotban

Küllem: könnyen kenhető paszta

Szín: fehér

Sűrűség: 1,05 g/cm3

Nyitott idő (hőmérséklettől és páratartalomtól függően): max. 20 perc

Átkötés (hőmérséklettől és páratartalomtól függően): max. 5 mm/24 óra

Állag: függőleges felületen 1-1,5 cm-es vastagságban nem folyik meg

Vulkanizált állapotban

Shore keménység: 43±2 Sh0A

Szakítószilárdság: min. 1,2 MPa

Szakadási nyúlás: 180-200 %

Nyírótapadási szilárdság fém-fém felület között: min. 0,50 MPa

Amennyiben felvilágosításra, további műszaki információkra van szüksége, keresse szakembereinket elérhetőségeinken.

 

ALKALMAZÁS MÓDJA

A meneteket olajmentes ronggyal szárazra kell törölni. Ha a felület olajos volt, akkor a meneten el kell kenni egy kevés pasztát, majd ronggyal át kell dörzsölni, ezáltal a paszta megbontja az olajos hártyát. Ezután felvihető a menettömítéshez szükséges mennyiség, ami a menetek kitöltéséhez szükséges. Minden esetben szükséges az anyamenet belső felületére is felvinni tömítő pasztát.

Túl sok GUMIÁM® G menettömítő szilikon paszta felvitele hátrányos lehet, mivel a belül kitüremlő fölösleg belső gumigyűrűt alkot, ami áramlási ellenállást okoz. A menetes kötés szilárdságát az összehúzott menet biztosítja, ezért a kötést fogóval meg kell húzni.

A GUMIÁM® G menettömítő szilikon paszta kombinálható szálas kenderrel is, pl. ha a menetek túl nagy kotyogását kell kitölteni. Erre különösen nagyobb átmérőknél (2” felett) lehet szükség, valamint ellenanyás tömítéseknél is ajánlott. A létrehozott menetes kapcsolat kb. egy óráig elfordítható, pl. után állítás céljából, mivel a paszta még képlékeny állapotba van.

Használat után a tubust azonnal le kell zárni úgy, hogy a zárókupakot a tubusból kinyomott néhány mm-nyi pasztára kell rácsavarni.

Kézre vagy ruházatra került GUMIÁM® G menettömítő szilikon paszta átgumisodás előtt benzines ruhával letörölhető.

 

CSOMAGOLÁS, TÁROLÁS

A GUMIÁM® G menettömítő szilikon paszta litografált alumíniumtubusokban kerül forgalomba, 70 cm3-es töltőtérfogattal.

Nedvességtől, savgőzöktől mentes helységben tárolható, +5oC – +35 oC-on. Garanciális idő megfelelő tárolás esetén a gyártástól számított 18 hónap.

 

TERMÉKISMERTETŐ (.PDF) LETÖLTÉSE

GUMIAM G menettömítő szilikon pasztaGUMIÁM® G menettömítő szilikon paszta

termékismertetőjének (.pdf) letöltéséhez

katt a képre

 

BIZTONSÁGTECHNIKAI ADATLAP LETÖLTÉSE