BINDER®

tapadóhíd

 

TERMÉK LEÍRÁSA

BINDER tapadóhídA BINDER® tapadóhíd, hideg burkolás, vakolás, aljzatkiegyenlítés előtti alapozásnál, hidegburkolatok bontás nélküli, illetve betonfelületek felújításánál, a bekent felületen rendkívül erősen tapadó hordozóréteg, érdes felület kialakítására alkalmas, speciális, vizes bázisú, gyorsan száradó, vizes diszperziós alapú, tapadásfokozó alapozó, tapadásközvetítő.

 

ALKALMAZÁSI TERÜLET

A BINDER® tapadóhíd alkalmas
– erősen tapadó hordozóréteg, érdes felület kialakítására, hideg burkolás, vakolás, aljzat kiegyenlítés előtti alapozásra, tapadásfokozó alapozónak;
– hidegburkolatok (pl. csempe, padlólap), bontás nélküli felújításánál, érdes felület létrehozására, újraburkolást megelőző előkészítésre, egyenletes nedvszívó képesség beállítására;
– csempék OSB lapra történő ragasztásánál, tapadásközvetítőként;
– betonfelületek felújítása előtti tapadásfokozó alapozására, új és régi felületek közötti tapadásközvetítőként;
– vízszintes és függőleges felületeken, kül- és beltéri felhasználásra.

Kifogástalanul használható, nedvszívó és kevésbé nedvszívó felületeken (pl. öntött beton, cement esztrich, anhydrit esztrich, műkő, gipszkarton, OSB lemez, farostlemez, faforgácslap, illetve (régi mázas) csempe, járólap, terazzólap, mázas klinker, kőlap, kerámia lap) is.
Alkalmazható (jól tapadó, nem laza) ragasztó- és aljzatkiegyenlítő maradványokat tartalmazó felújítandó felületeken.
Kiváló tapadást biztosít vakolat-beton, beton-beton és beton-esztrich felületek között.

Fém és műanyag felületek esetén a munkakörülmények és az anyagok sokfélesége miatt a munka megkezdése előtt célszerű előzetes próbát végezni, a tapadóhíd alkalmazását az eredmény fényében mérlegelni célszerű.

Nem tapad zsíros, olajos, fagyott, sóvirágos, laza felületeken.

 

JELLEMZŐ TULAJDONSÁGOK

BINDER tapadóhíd
A BINDER® tapadóhíd
– könnyen kezelhető, felhasználásra kész;
– kiváló tapadású, és kiváló tapadást biztosító (pl. aljzatkiegyenlítők, hidegburkolati ragasztók alá);
– gyorsan száradó;
– töltőanyaggal dúsított;
– oldószer mentes;
– vízzel korlátlanul hígítható;
– vizes diszperziós alapú.

 

ALKALMAZÁS

A tapadóhíddal kezelt felületre az új burkolat a szokásos ragasztókkal könnyen felvihető, ezért nem feltétlenül szükséges a régi burkolat elbontása.

A BINDER® tapadóhídat felhasználás előtt fel kell keverni.

A tapadóhíd felvitele előtt a felületeket alaposan meg kell tisztítani, illetve szükség esetén le kell csiszolni, hogy a felület szennyeződésektől (zsír, olaj, sóvirág) és laza részektől mentes legyen.
A megfelelően előkészített felületet teljesen, egyenletesen be kell vonni. Tócsaképződés kerülendő.
Felhordható kefével, teddy hengerrel vagy ecsettel. A szerszámok száradás előtt vízzel tisztíthatók.
A BINDER® tapadóhíd +5 oC-tól +30 oC-ig terjedő tárgy és levegő hőmérséklet esetén alkalmazható. Magas hőmérséklet gyorsítja, alacsony hőmérséklet és/vagy magas páratartalom lassítja a száradást.
A felhordott tapadóhíd teljes átszáradása után (de max. 24 órán belül) folytatható a kiegyenlítés vagy burkolás.
A tapadóhídra felvitt ragasztók enyhén visszalágyíthatják azt, majd együtt megszáradva jön létre az erős tapadás.

 

Hidegburkolatok (pl. csempe, járólap), bontás nélküli felújítása esetén, elkerülhető a nagy por, a jelentős mennyiségű sitt keletkezése. Megspórolható a bontási idő, költség.
A felújítandó felület legyen stabil, hordképes (amit célszerűen egy szakember dönt el).
A kotyogó, laza lapokat el kell távolítani és helyüket betonnal, aljzatkiegyenlítővel vagy csemperagasztóval síkba kell hozni.
A felület legyen szennyeződésektől és laza részektől mentes. Erre kell felvinni a BINDER® tapadóhídat (kiadósság: 6-10 m2/kg). Hőmérséklettől és felülettől függően a tapadóhíd 1-3 óra alatt megszárad.
Az így előkészített felületre, az új burkolat flexibilis vagy fagyálló csemperagasztóval, a szokásos csempézési eljárással felvihető.
Amire ügyelni kell, hogy a burkolat síkja, burkolóanyagtól függően, kb. 10 mm-el beljebb kerül. Ezért ellenőrizni kell a szerelvények, beépített bútorok, ajtók, elektromos csatlakozók és minden egyéb falsíkba vagy padlósíkba épített tárgy visszahelyezhetőségét.

 

Régi beton felületek felújítása esetén, BINDER® tapadóhíd használatával megelőzhető az új betonfelület megrepedése.
Régi, vízszintes betonfelületek felújítása során a régi és új beton felületek nem kötnek össze, ezért az új betonfelület kotyoghat és idővel megreped, töredezik. A tapadóhíd beereszkedik egyrészről a régi betonfelületre, másrészről a friss betonba, így egy erős kötést hoz létre a két felület közt, ami biztosítja, hogy a felületre felhordott, illetve korábban lerakott anyag tartósabban együtt marad.
A régi beton felületét meg kell tisztítani a szennyeződésektől, távolítsuk el a laza leváló részeket, majd portalanítsuk azokat. A BINDER® tapadóhíd használata előtt vízzel nedvesítsük be a javítandó beton felületét.
A megfelelően előkészített felületet teljesen be kell vonni. Meleg száraz időben a tapadóhíd 1:1 arányban hígítható. Friss a frissre technológiával, azaz a tapadóhíd teljes száradása előtt kell az új betonréteget felvinni.
A tapadóhíd használatának előnye, hogy tartósabb lesz az új beton réteg, illetve vékonyabb réteg is elegendő ugyanazon rendeltetés eléréséhez.

 

KISZERELÉS

– 1,5 kg – vödör
– 6 kg – vödör
– 15 kg – vödör

 

MŰSZAKI JELLEMZŐK

Külső megjelenés: halványsárga, viszkózus, szemcséket tartalmazó, csomómentes, könnyen felkeverhető paszta
Kiadósság: 6-10 m2/kg
Alkalmazási hőmérséklet: +5 oC – +30 oC
Száradási idő: 2-4 óra
Sűrűség: kb. 1,4 g/cm3
Szárazanyag tartalom: 64 ± 2%
pH: 8,25 – 9,25

 

TERMÉKISMERTETŐ LETÖLTÉSE

BINDER tapadóhídBINDER® tapadóhíd termékismertetőjének (.pdf) letöltése

 

 

BIZTONSÁGTECHNIKAI ADATLAP LETÖLTÉSE