FUGASZIL® BF

szaniter szilikon tömítő

 

TERMÉK LEÍRÁSA

FUGASZIL BF szaniter szilikon tömítőA FUGASZIL® BF szaniter szilikon tömítő; penészedésre hajlamos, magas páratartalmú, nedves helyeken, konyhai ill. fürdőszobai szerelvények, fürdőkádak, zuhanyzótálcák, mosdókagylók, WC kagylók, csempék, medencék körüli fugák, hézagok (tágulási, dilatációs hézagok is), repedések rugalmas penész- és vízálló tömítésére, fugázására alkalmas; UV-, időjárás és vízálló; prémium minőségű; 100% szilikon tartalmú; kül- és beltéren, iparban és otthon egyaránt használható; ecetsav bázisú, egykomponensű fugázó-, tömítőanyag.

 

ALKALMAZÁSI TERÜLET

A FUGASZIL® BF szaniter szilikon tömítő alkalmas
– konyhai ill. fürdőszobai szerelvények, fürdőkádak, zuhanyzótálcák, mosdókagylók, WC kagylók, csempék, medencék körüli rugalmas, penész- és vízálló tömítésére;
– irodák, ipari létesítmények, laboratóriumok, kórházak, (üzemi) konyhák vízszerelvényeinek higiénikus tömítésére, szigetelésére, magas páratartalmú, nedves, penészedésre, gombásodásra, algásodásra hajlamos helyein;
– háztartásokban (elsősorban konyha, mosókonyha, fürdőszoba, zuhanyzó, WC), otthoni felhasználásra magas páratartalmú, nedves, penészedésre, gombásodásra, algásodásra hajlamos helyein;
– nedves, penészedésre, gombásodásra, algásodásra hajlamos helyeken, kül- és beltéren egyaránt, tömítési feladatokhoz;
– fugák, hézagok (tágulási, dilatációs hézagok is), repedések vízálló és légzáró penész gátolt tömítésére, fugázására;
– csempék, padlólapok fugázására;
– vízvezetékek, szennyvízvezeték rendszerek menetes vagy tokos, fém- és műanyag csőcsatlakozásainak víz- és gázálló tömítésére;
– műanyag és fém tetőszerkezetek illesztéseinek vízzáró tömítésére;
– járművek, lakókocsik szerkezeti elemek, alkatrészek illesztéseinek tömítésére;
– nyílászáró szerkezetek (ajtók, ablakok) záró felületeinek légmentes szigetelésére;
– elektromos kábelkivezetések tömítésére, elektromos szerelvények időjárásálló lezárására;

Kifogástalanul tapad üveg, zománc, kerámia (szaniter), csempe, natúr-, festett- és lakkozott fa felületeken.
Alkalmazható továbbá kemény műanyag (pl. poliészter, poliuretán, kemény PVC, bakelit, plexi), saválló fém (pl. acél (inox), alumínium (eloxált)) és savaknak ellenálló természetes anyag (pl. gránit) felületeken is.

A termék ecetsav tartalma miatt foltosodást okozhat savaknak kevésbé ellenálló fém felületeken (pl. horgany (cink), bádog, réz, vas, tükör foncsor) ezért ilyen esetekben a tömítőanyag alkalmazását ennek fényében mérlegelni célszerű.

Természetes mészkő tartalmú (pl. mészkő, márvány, terméskő, beton, vakolat, cement) felületeknél nem ajánlott a termék alkalmazása.
Nem tapad polietilénre és polipropilénre (ezt a tulajdonságát formaleválasztásra lehet hasznosítani), továbbá vizes, poros, valamint lúgos kémhatású felületekre.
Kőolajszármazékok kis mértékben duzzasztják.
Nem festhető.

A munkakörülmények és az anyagok sokfélesége miatt a munka megkezdése előtt célszerű próbatömítést, tapadáspróbát végezni.

 

JELLEMZŐ TULAJDONSÁGOK

FUGASZIL BF szaniter szilikon tömítő
A FUGASZIL® BF szaniter szilikon tömítő
– könnyen használható, jól kenhető;
– penészgátló adalékot tartalmazó, hosszan tartó, penészálló hatású;
– antibakteriális;
– kitűnően tapadó;
– nagyon rugalmas,
– 100% szilikon tartalmú, prémium minőségű;
– UV- és időjárásálló, ellenáll az öregedési hatásoknak (ózonálló);
– extrém időjárási viszonyoknak ellenálló (fagy- és hőségálló);
– -50 oC és +180 oC között tartósan hőálló és rugalmas;
– vízálló (illetve vízzáró);
– vízszintes és függőleges felületen is terülés és megfolyás nélkül alkalmazható;
– a háztartási tisztítószerek döntő hányadával, sós oldatokkal, vízzel, alkoholokkal, híg savakkal és lúgokkal szemben ellenálló;
– minimális mértékben zsugorodó;
– átkeményedett állapotban jó elektromos szigetelő;
– lágyító- és oldószermentes;
– légnedvesség hatására keményedő, ecetsavasan térhálósodó.

 

ALKALMAZÁS

A FUGASZIL® BF szaniter szilikon tömítő felvitele előtt a felületeket – legyen az fém, fa, stb. – alaposan portalanítani és zsírtalanítani kell, illetve szükség esetén le kell csiszolni. A portalanítást vizes lemosással, a zsírtalanítást oldószeres kezeléssel (pl. könnyű benzin) célszerű végezni. A felület előkészítésének végső fázisa a felület szárítása, ugyanis jó tapadás csak száraz felületen érhető el.

Kartusos kiszerelés esetén a kartus tetejének, menetes rész feletti levágása után, tekerjük rá az adagolócsőrt, majd vágjuk le annak hegyét olyan szögben, hogy az minél pontosabban igazodjon a tömítendő fuga szélességéhez. Ezt követően helyezzük a kartust a kinyomópisztolyba. A felületek megfelelő előkészítése után egyenletes vastagságban hordjuk fel a szilikon tömítőanyagot a kívánt helyre.
Tubusos kiszerelés esetén a tubus zárókupakján lévő tüskével szúrjuk át a tubus zárómembránját, majd nyomjuk ki a tömítéshez szükséges anyagmennyiséget az előkészített felületekre, illetve tömítendő hézagba.

Szükség esetén használjunk ragasztószalagot az egyenes határoló vonalak kialakításának érdekében. A kinyomott massza pár percig mosószeres vízbe áztatott fugalehúzóval vagy ujjal formázható. A ragasztószalagot a tömítő felvitele után azonnal távolítsuk el. A tömítőanyag végső profilját a bőrösödés megkezdéséig (kb. 15-25 perc) kell kialakítani. Ez a kialakuló gumiszerű hártya az átkötés kezdetét jelzi. Az átkötés folyamata a felület irányából befelé megy végbe. A 2 mm-nél nem vastagabb rétegek kb. 24 óra elteltével keményednek át, végleges mechanikai tulajdonsága pedig kb. egy hét elteltével alakul ki.
A még meg nem kötött anyag oldószerrel, a már megkötött anyag csak mechanikus úton távolítható el.
Szép fényes felület érhető el, ha a tömítőanyagot nedves tárggyal simítjuk el.

Tubusos kiszerelés esetén, használat után a tubust zárjuk le, célszerűen úgy, hogy a tubusból kb. 3-4 mm-nyi anyagot nyomjunk ki és arra csavarjuk rá a zárókupakot.
Kartusos kiszerelés esetén az adagolócsőrből a benne maradó tömítőanyag átgumisodás után könnyen eltávolítható.

Nyílászárók tömítése, szigetelése esetén a záró felület egyikére, célszerűen az állórészre (ablak vagy ajtó) nyomjuk ki a megfelelő paszta mennyiséget, majd helyezzünk rá polietilén fólia csíkot. Ezután zárjuk össze a záró felületeket 24 órára. Ezen idő alatt a nyílászárókat ne bolygassuk. Ezt követően a zárószerkezetek már használhatóak, de a fóliacsíkot csak akkor távolítsuk el, ha az alatta lévő tömítő paszta már átgumisodott. A felesleges, kitüremkedett rész pengével vagy éles késsel eltávolítható. A tömített felület a szokásos módszerekkel tisztítható, a háztartási tisztítószerekkel szemben ellenálló.

 

KISZERELÉS

– 70 ml – litografált alumínium tubus
– 310 ml – műanyag kartus

 

SZÍN

– transzparens/színtelen
– fehér

 

MŰSZAKI JELLEMZŐK

Paszta állapotban:
Külső megjelenés: homogén, könnyen kenhető, alaktartó paszta
Alkalmazási hőmérséklet: +5 oC – +40 oC
Tárolási hőmérséklet: +5 oC – +35 oC
Sűrűség: 1,00-1,04 g/cm3
Bőrösödési idő (normál klímán): 15-25 perc
Átkeményedési idő (normál klímán): 1-2 mm/24óra
Átkeményedett állapotban:
Hőmérsékleti ellenállás: -50 oC – +180 oC
Szakítószilárdság: min. 0,50 MPa
Szakadási nyúlás: min. 150%
Tapadó szilárdság
alumínium-alumínium között: min. 0,1 MPa
kemény PVC-kemény PVC között: min. 0,1 MPa
csempe-csempe között: min. 0,1 MPa
üveg-üveg között: min. 0,1 MPa
fa-fa között: min. 0,1 MPa
beton-beton között: min. 0,1 MPa

 

TERMÉKISMERTETŐ LETÖLTÉSE

FUGASZIL BF szaniter szilikon tömítőFUGASZIL® BF szaniter szilikon tömítő termékismertetőjének (.pdf) letöltése

 

 

BIZTONSÁGTECHNIKAI ADATLAP LETÖLTÉSE